Hösten 2008 var startpunkten för två större schemaförändringar på Spångbergsgymnasiet. Den första är att åk tre på samhällsprogrammet läser filosofi A under en halv termin varefter psykologi A tar vid under den andra halvan. Tidigare har filosofi och psykologi tagit en termin var i anspråk. Den andra förändringen är att byggprogrammets samtliga årskurser har "praktiska" respektive "teoretiska" veckor. Dessa omläggningar har inneburit att samtliga mina kurser påverkades.
Det första problemet som pockade på en lösning var kontinuitetsproblemet: när jag inte skulle träffade eleverna på över en vecka blir det än svårare att skapa sammanhang i svenskämnet. Till detta problem fogades redan befintliga problem, exempelvis att många elever har svårt med basala saker som att anteckna och använda anteckningarna. När jag träffar elever mer kontinuerligt har jag lättare att påminna dem om saker som ska göras och lämnas in. Denna möjlighet skulle nu begränsas för byggeleverna.
När jag lägger ut lektionsplaneringar och anteckningar överbrygger jag till viss del ovanstående problem. Men den största vinsten ligger nog inte på den nivån. Det är ett faktum att många elever till stor del lever ett digitalt liv. Deras livsvärld är förvisso virtuell, men verklig. Mitt bloggande är ett försök till närmande av den livsvärlden. Men det ska vara ett villkorslöst närmande från min sida. Jag förutsätter inte att eleverna ska gå in på bloggen under sin fritid. Det är en möjlighet, intet mer. När jag kräver att eleverna ska besöka bloggen så sker det under lektionstid och på skolans datorer.
En annan vinst med bloggandet tillkommer de elever som är sjuka genom att de kan följa hur undervisningen utvecklas och se vad deras friska klasskamrat sysslar med.
måndag 29 september 2008
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)